Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Sýrie má návštěvníkům co nabídnout

Území Sýrie se rozkládá na strategickém místě, na rozhraní tří kontinentů – Afriky, Evropy a Asie. Přes Sýrii vedla „hedvábná stezka“, která se táhla z Číny přes Sýrii až do Středomoří. Sýrie je kolébka a křižovatka kultur.

Je to země, nad níž střídavě vládli Chetité, Babylóňané, Féničané, Římané, Arabové, Turci i Francouzi. Mísí se zde pestrá mozaika náboženství a vyznání – židé, křesťané, muslimové, alavitové.

Sýrie - dosud zřídka navštěvovaná země má návštěvníkům co nabídnout. Prolínají se zde přírodní kontrasty zeleného pobřeží Středozemního moře a vyprahlých pustin pouští.  Turisté určitě také ocení zajímavé kontrasty starobylých vesniček a moderních měst, vzletných antických areálů i strohých hradů.

Navzdory rozsáhlosti syrské pouště je Sýrie překvapivě rozmanitá. Vlhký pobřežní pás s přístavy Latakija a Tartus je vystřídán syrským pohořím Ansarija, které postupně přechází ve vyschlé planiny a pouště. Pohoří je poseto kamennými křižáckými hrady, z nichž mohutný Kala'at al-Hosn, Evropanům známý jako Krak des Chevaliers, je nejlépe zachovaným křižáckým hradem na světě.

Existuje zde jednak možnost pobytu v některém z větších měst, jako je Damašek, Aleppo, Lattakiyya, či Hamá, a jejich okolí kde je většinou soustředěno poměrně rozsáhlé množství historických staveb, jednak může turista navštívit vzdálenější oblasti, jako je Palmyra – starodávné město v poušti nebo řeku Eufrat či Tigris v severovýchodní části Sýrie.

Klenotem mezi klenoty je určitě město Hama a jeho okolí. Jedinečný zavlažovací systém, tzv. norie, jenž v minulosti rozváděl vodu na políčka kolem města, je dnes už jen historickou atrakcí, i když určitě přitažlivou. Antická města, nebo vesničky, kde se stále ještě žije v tradičních domech tvaru včelího úlu jsou dalším důvodem, proč Hamu zvolit jako základnu pro výlety do okolí.

Ve výčtu by se neměl vynechat ani zajímavý fenomén tzv. „mrtvých“ měst. Na planinách jižně od města Halab, se nachází kolem 600 opuštěných míst, od izolovaných staveb, až po celá města, která jsou na své stáří 1 500 let až výjimečně dochovaná. Jejich náhlé vylidnění mohla způsobit změna karavanních tras, dokázáno to však není.

Pokud návštěvník neuvidí Eufrat, respektive jeho vliv na přežití v horké poušti, nebude jeho obrázek o Sýrii úplný. Další stálice v syrské turistické nabídce je pouštní oáza Palmýra, Staré město v Damašku nebo jedinečný amfiteátr v Bosře.

Damašek je dnes nejstarším trvale obydleným hlavním městem na celém světě. Také zde leží jediná mešita na světě, kde se mohou modlit zároveň muslimové i křesťané. Uvnitř je totiž hrob Jana Křtitele. V Damašku určitě vyzkoušejte tradiční hammam – turecké lázně. Návštěvní hodiny pro ženy a muže jsou pochopitelně odděleně  (v ceně je vstup, čaj a masáž). Budete možná ohromeni tím, jak vás tento tradiční způsob relaxace dokáže osvěžit.

Sýrie je země, kde jsou stále velmi ctěny tradiční muslimské pořádky. Samozřejmostí je neodhalovat ze svého těla víc než je slušné, což platí i pro muže. Ženy by neměly nosit krátké sukně, mít odhalené ruce a nebýt iniciativní ve styku s muži.

Nejvhodnější dobou k návštěvě Sýrie je období zhruba od března do května vzhledem ke skutečnosti, že teploty nejsou v této době vysoké. Dalším vhodným obdobím k návštěvě je podzim (září-listopad). V letním období je nutné počítat s poměrně vysokými teplotami. V letním období mají oblasti na pobřeží středozemního moře příjemné klima, zatímco v oblastech na severovýchodě země a v poušti je nutno počítat s nepříjemně vysokými teplotami.

Zajímavá místa:
- jedinečná zavlažovací kola v Hamě
- Kala'at al-Hosn (Krak des Chevaliers), nejlépe zachovalý křižácký hrad světa
- ve vesničce S'rudž (Sarouj) se stále ještě žije v tradičních „včelích úlech“
- římská Afamia
- Mrtvá města (al-Bara, Serdžíla, Bauda) byla opuštěna před 15 stoletími, ale dodnes jsou nezvykle zachována
- Halab (Aleppo), nejevropštější syrské město
- malebný Deir ez-Zor na řece Eufrat
- Tell Salhije (Dura Europos), ruiny kdysi velkého města na útesu nad Eufratem
- oáza Palmýra, ztracený klenot uprostřed syrské pouště
- Damašek s inspirujícími trhy, uličkami, mešitami a dýmkárnami
- Bosra hostí nejlépe zachovalý římský amfiteátr na světě

Autor: Alexandra Rohanová

Článek byl zobrazen 3 592 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko